Počela rekonstrukcija pruge, radovi do narednog leta

Danas je počela rekonstrukcija pruge Niš-Zaječar, na kojoj su se u prethodna dva i po meseca dogodila tri iskliznuća vagona.

Radovi su počeli na bloku 1 u stanici Matejevac odnosno na putnom prelazu udaljenom oko 200 metara od stanicne zgrade u pravcu Niša.

Rekonstrukcija će koštati pet milijardi dinara i pruga će biti vraćena na projektovanu brzinu od 90 kilometara na sat, s obzirom da je sada na više deonica brzina vozova ograničena na svega 10 do 20 kilometara na sat.

Radovi će se odvijati u uslovima potpune obustave železničkog saobraćaja i biće biti gotovi do leta 2020. godine, kazala je ministarka Zorana Mihajlovićeva

Generalni direktor “Infrastrukture železnice Srbije” Miroljub Jevtić rekao je da će to biti izazov koji će se sa velikim zadovoljstvom realizovati – 52 mosta dužine 1,8 kilometara, 36 tunela 23,8 kilometara metara dužine, 90 putnih prelaza…

Rekonstrukcija je započeta nakon što je 14. februara treći put došlo do iskliznuća teretnih vagona u blizini Niša, kada je ministarka Mihajlović najavila da će smeniti odgovorne direktore ako u roku od 15 dana ne bude počela rekonstrukcija pošto se pruga pokazala kao nebezbedna.

Ta pruga je napravljena 1922.godine, a poslednji put rekonstruisana 1961. godine.

Železnice su prošle godine započele rekonstrukciju više od 750 kilometara regionalnih pruga koje su planirane da budu završene u periodu od 2018. do 2020. godine.

Ministarka Zorana Mihajlovićeva je rekla da će ove godine biti rekonstruisano 300 kilometara regionalnih pruga.

Početku radova prisustvovali su i načelnica Niškog okruga Dragana Sotirovska i gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

izvor: rts, foto:Ministarstvo građevine