Atmosfera starog Rima na Feliks Romulijani

Feliks Romulijana danas je nakratko izgledala kao u doba Rimljana. Ovim kasnoantičkim lokalitetom šetali su legionari i dame u tunikama sa rimskim frizurama i venčićima u kosi, degustirali se rimski specijaliteti i dobro vino.

Sve je to deo celodnevnog zabavnog program “Prošlost za budućnost” koji je zaječarski muzej organizovao na kasnoantičkom lokalitetu.

Posetiocima je pružena prilika da saznaju kako je izgledao život Rimljana zahvaljujući animatorima u rimskim kostimima, izradom rimskih frizura, igrama na tabli, degustacijom rimske kuhinje, besedništvom i sportskim igrama.

Aplikacija ”Holograd”, koja je ovom prilikom predstavljena, je upotreba tehnologije za proširenu stvarnost i omogućuje oživljavanje Feliks Romulijane kroz savremeni interaktivni vodič. Uz osnovne informacije i fotografije koje ova aplikacija pruža, kreirana je digitalna rekonstrukcija-interpretacija boginje Кibele i cara Galerija a animirane 3D modele korisnici ove aplikacije mogu videti uz pomoć posebno dizajniranih info tabli i razglednica.

Sredstva za ovu aplikaciju, izradu filma o Maguri, rimske kostime i rimsko posuđe, obezbeđena su međunarodnim projektom ”SDITOROMAN”, čiji je deo realizovanih aktivnosti danas predstavljen.

U muzičkom programu nastupio je Miloš Jakovljević na kavalu i muzička škola iz Zaječara.

Predavanje na temu ”Podizanje svesti o značaju arheološkog nasleđa”, održao je dr Adam Crnobrnja, predsednik Srpskog arheološkog društva.

Sportske igre prikazali su polaznici karate škole.

Veliki doprinos realizaciji svih aktivnosti dali su učenici i profesori iz Ekonomsko-trgovinske škole iz Zaječara.

foto: zaječarski muzej